Mutiaraku ...

Mutiara? Apa pulak ni kan...
Mungkin ada yang dah tahu apa sebenarnya mutiara yang aku katakan ni..
tadaaaa...inilah mutiara aku..


kura kura ni lah mutiara yang aku katakan..
kenapa aku labelkan dia sebagai mutiara?
sebab nama dia Lu'lu...dan dalam Al-Quran kalau aku tak silap Lu'lu ni bermaksud Mutiara.
haaa comelkan nama kura kura ni.. comel ke tidok?
hihihihi...

dan ramai yang tanya kenapa Lu'lu??? penuh tanda tanya kat kepala dorang bila tanya aku soalan ni.
dan aku steady je jawab..saja..suka hati lah kan aku nak letak nama apa pada dia..
tapi bila aku jawab mcm tu mulalah ada yang salah faham...haishhhhh susah susah orang mcm tu kan..
dan ada yang persoalankan aku letak nama ni sebab seseorang ke?
hmmm sama sekali tidak..aku rasa mcm jawab soalan wartawan melodi dah..hahahaha...

biarlah aku cerita sikit sejarah mcm mana aku boleh ada bersama Lu'lu ni..


sebenarnya macam ni..
before aku ada Lu'lu ni aku ada 3 ekor kura kura..tapi seekor demi seekor pergi meninggalkan aku..
cehwahhh ayat sedih kan..tapi mmg sedih pun..Nico,Minah dan Peah..semua nya mati sebab sakit..
mungkin aku tak pandai jaga dorang lagi kot...yelaaa first time dapat Peah tu dia tak suka aku bagi makan dia..lama lama okay lah...semakin besar...tapi beberapa hari before Muet speaking test,dia mati..masa dia sakit tu aku menangis lah jugak...yelaa kesian tengok dia...takpelaa dah takdir dia pergi..nak buat mcm mana kan...Nico pun sakit jugak dan telah dilepaskan di tasik bukit ekspo..tak tahu lah mcm mana keadaan dia sekarang..entah hidup entah tidak...Minah pulak mati secara tiba tiba..aku pun tak pasti kenapa dia boleh mati...redha...

lepas Peah mati aku rasa sunyi lah sikit sebab selalu balik kelas mesti akan bagi dia makan..
tapi tengok bekas kosong,hati aku pun kekadang rasa kosong..
walawehhhh ayat apa ni...hahahahaha...

 dan kebetulan masa tu dekat upm ada ekspo pertanian dan adalah jual ikan,kura kura dan mcm2 lah..
aku ingat nak beli lah kura kura baru..tapi mak aku cakap tak payah lah...nanti mati lagi nayaaa je kura kura tu..so aku pun dengar cakap mak..tak beli..
dan tak sangka,rezeki aku kot..my friend hadiahkan aku seekor kura kura baru..
thanks kawan :))

mula aku kekok jugak nak jaga kura kura baru ni..yelaa takut takut dia tak nak makan ke kan..
so lama lama akhirnya dia makan lah jugak tu yang sampai gemuk mcm sekarang ni..hehehehe..
dan mcm mana pulak dapat nama Lu'lu tu?

mcm ni cerita dia..roommate aku lah si Jiah tu..mula panggil dia Alut..sebab dia ada anak buah yg nama Alut dan dia kata comel sangat..kura kura ni pun comel..so dia tak abis abis panggil Alut Alut Alut...dan bila aku check jantina si kura kura ni rupanya dia betina lah...alaaaa Alut tu dah comel namanya...tapiii...last last terfikir dalam otak aku secara tetiba nak panggil dia Lu'lu..sebab mcm comel je..lagipun aku teringat cerita yg Yana Samsudin berlakon dgn Farid Kamil dulu tu...cinta Lu'lu..apa tah yg penting dia ada nama Lu'lu..hahaha


so kepada sesiapa yang salah faham tentang nama kura kura aku ni..sila perbetulkan kefahaman anda kayyy...
takde lah,ada yang fikir aku letak nama ni sebab seseorang..
aku ada kawan nama dia Luqman,kira baik lah dengan dia ni..kira dah mcm adik beradik la...hahaha..
dan ada lah orang yg fikir aku bagi nama Lu'lu sebab si budak Luqman ni.. aiyooo...*tepuk dahi...
100% tidak okay...no no no...harap maklum...:))

apa yang paling penting aku sangat sayangkan kura kura ni..hari tu kawan aku bergurau dgn aku..
aku bagi dorang bawak Lu'lu jejalan kat bukit ekspo..lepas tu,dorang tipu yang dorang tertinggal Lu'lu kat bukit ekspo..Ya Allah time tu jantung aku rasa nak stop je..terduduk aku bila fikirkan si Lu'lu ni..
yelaa cuba bayangkan dia sorang sorang kat bukit ekspo yang gelap tuh..haiyooo...
rupa rupa aku telah ditipu..kuajoooooooo....
takpelaaa at least Lu'lu okay okay je..heeee...

haritu makanan Lu'lu dah habis..dan aku beli yang baru dan lain sikit jenis dia dari yg before tu..dia tak nak makan...aiyoo nak yang lama jugak...mula dia tak nak makan tu aku ingat kan dia sakit..last last Dr Syiqah ehehehe...dapat jalan penyelesaian nya..rupanya dia nak makanan lama..tak lena aku tidur malam tu sebab fikirkan si Lu'lu ni...
esoknya aku pun pergi lah Mines dgn Mama Syadia untuk beli makanan Lu'lu ni..lepas habis kelas terus pi Mines semata mata untuk Lu'lu..sayang betul kan pada Lu'lu..hahahaha...

wahai sayangku Lu'lu,membesar dengan baik okay..besar nanti jadi kura kura yang baik tau..
bila Lu'lu dah besar nanti,kita carikan Lu'lu teman hidup yer..so jangan risau...sekarang ni teman kita je tau..hohohoho...



okaylah...sekian cerita tentang Lu'lu..nak pi cuci cengkerang dia..hehehe
bye ~~~

She is ....

Okay now aku rajin nak menulis.
dan aku nak menulis tentang diaa...diaaa tu siapaaaaa???
hehehehe...ni haaaa budak sebelah partition akuuu...yang selalu dok kacau aku....
*aku pun selalu kacau dia....hehehehe...

dia adalah Syiqahhhh!!!!! hehehe..ataupun nama penuh nya Rasyiqah Adlina...nak singkat lagiii si Cyie ni haaa...nak lagi singkat??? erkkk biarlah aku je yg tahu..hahahahaha....
 
 "Friend:One who listens,doesn't jugde and somehow makes everything alright."


hehehe..ceria ke tidokk???hahahahaha...
apa yang aku nak story pasal dia ni eh??
okayyy dia ni asal dari Perakk..Sg Siput...kampung aku tu tapi bukan kat SS tapi kat Gerik..
*nak jugak bagitahu..hehehe...

Dan dia ni anak bongsu...Untunglah jadi anak lastt...orang kata manja...
hihih manje ke tidokk budak ni..???
hohoho..tak nak cakap...lalalalalala....

masa sem 1 dulu takde lah rapat sangat dgn budak ni...rasa malas nak tegur je...
tapi naik sem 2 entah lah mcm mana jadi rapat pulok dengan budak ni..hahaha..takpe semua tu ketentuan Allah kan..hahaha poyo je jawapannya...

hmmmm...dulu aku ingat dia ni sombongg budaknyaa...rupanya tidokkk...tak de lahhh..dia ni friendly...
hahahaha....kitorang ada persamaan...
Ayah kitorang bekas ATM dan sekarang pembeli getah..sama kan??
hahahaha...
Mak kitorang surirumah je...kadang kadang tolong ayah kami...tu jeeee...hihihihi...

ada lagi persamaan nya tapi ni vice versa sikit...
Mak aku pakai phone maju laaa..ada whatsapp bagai...haaa itu sama dgn Ayah Syiqah...
Ayah aku pulak sama dengan Mak Syiqah...asal ada phone utk call sudahhh...cukuplahh...hahahaha
bila bercerita pasal ni mesti akan tergelak gelak....Heeeee...


kalau ada apa apa masalah kitorang selalu lah bercerita...hahaha...dan nak nak lagi lawak bila masalah tu sama...adoiii...apa ni...tiru..haahahahha...
dah orang yg selalu tido lambat kami berdua lah..hahaha...
bangun pun kadang kadang kami lah yg lambat..hahahaha...

kekadang dia ni sangat melawakkan..tapi lawak dia tuh bagus sebab buat orang happy..thanks Syiqah...
ehehehehe...apapun aku bersyukur dikurniakan kawan seperti dia ni...
harap harap persahabatan kita kekal sampai bila bila..Aminnnn :))

kita doakan kamu berjaya menjadi seorang Veterinar yang berjaya suatu hari nanti..Amin...
boleh lah kita bawak Lu'lu jumpa kamu nanti..hehehehe...
doakan kita dapat jadi Dr.Farahilya eh...doktor Maths..hihihihihi
in shaa Allah..

okaylah...stop menulis sampai sini saja...love you! bye...~~~



"There are nothing better than a friend,unless it is a friend with chocolate."


Mesti dapat !!! Hihi

Uishhhh hari ni penat pergi ikut mak ayah beli barang barang dapur..over kan nak penat penat..
hahaha apa apa jelaa...
tetiba rasa nak menulis sekarang ni..
dan rasa nak tulis pasal something yang aku nak dan mesti dapat tahun ni..
yeahhhh..apakah dia???

tadaaaaaa...inilah dia....
Samsung Galaxy Note 3...
hihihi...actually before model ni keluar aku sebenarnya nak Note 2 tapi dah alang alang kumpul duit tu baik ambil yang latest kan? kakak aku lah yg suggest sebenarnya..so bila aku fikir fikir betul jugak kan..beza harga dorang ni berapa je pun..tak jauh sangat...hihihihi...
kakak aku kata apa,Note 2? old school lah...hahahahaha..okayy apa apa jelaa...


erm sekarang ni kiranya aku tengah kumpul duit lah ni...
Alhamdulillah tak lama lagi boleh lah dapat beli Note 3 ni..
lagipun kalau beli sekarang harga dia still mahal kan...biasalah baru keluarkan...
sementara aku mengumpul duit ni,boleh lah tunggu harga dia turun...hihihihihihi...

apa pun doakan aku dapat beli Note 3 ni eh...kalau boleh before masuk degree aku nak make sure aku dah beli..
sebab degree nanti macam macam nak kena buat..dan aku rasa benda ni berguna untuk aku...
hehehehehe...


rasa dah takde apa nak tulis...okaylahh..byeee...

Sem 3 akan datang.

Tahu tak apa maknanya gambar kat atas ni? Haaaaa...
Itu maknanya sem 3 akan datang tak lama lagi..hahaha..minggu depan je punn dah masuk sem 3..
cuti sem pun seminggu je..sobsobsob..eh bersyukurlah..
Alhamdulillah...hehehe

okay so sem 3 ni adalah sem yang terakhir utk kami semua students Asper.
Lepas tu cuti lah beberapa bulan sebelum masuk degree..Yahooo...eh jangan nak happy sangat lah kan..
degree lagi mencabar...hohoho..

mula mula cuti tu aku dah buat timetable utk sem 3..yelaa mudah sikit nak refer kan...
hehehehe...
ini lah dia timetable sem 3...tadaaaaa...

punyalah happy nak masuk sem 3..colorful kauu timetablenya...
hihihihi...apa pun aku mengharapkan sem 3 ni lebih baik dari dua sem yg lepas...
in shaa Allah..
kepada semua students Asper,sem inilah kita kena usaha lebih..yeahhh!!! fighting!!!!

wahai classmates ku sekalian,berjumpalah kita minggu depan yer....hehehe


bye!

Rahsia sebenar Coke didedahkan setelah 125 tahun?

Assalamualaikum.. selamat malam semua..
Ada sesiapa yg masih belum tidur ke?
Jom baca tentang apa yang aku nak post kan ni..

Pernah minum Coke? Tahu tak coke tu apa?
Ingredient dia tahu apa? Ke tahu minum je? 
 hehehe saiko lebihh..



actually aku nak share sikitlah pasal apa yg aku baca..
Tadi online facebook sekejap..lepas tu nampak kawan share something..
share tentang ramuan Coke yg sebenarnya..
bayangkan lepas 125 tahun baru tahu ramuan yg sebenarnya..
tengok ni..


seriously?? haaa percaya atau tak sebenarnya coke tu ada sedikit campuran alcohol..
kita sebagai umat Islam kan dilarang minum air yg ada alcohol ni..

 
itu yang di share oleh Abang Sham.
So sama sama lah kita fikirkan..still nak minum lagi ke bila dah tahu ramuan yg sebenarnya?
renung renung kan dan selamat beramal..hihihi
sama samalah kita kongsi dengan saudara saudara kita yang lain..

bye !