Day Trip to Singapore

Assalamualaikum semua. Ada sesiapa yang suka jalan-jalan tak? Nak jalan-jalan oversea tapi bajet ada RM250 je? Ramai yang kata nak pergi oversea kena pakai duit banyak. Tapi kalau korang nak tahu, berbekalkan RM250 ni korang boleh jalan-jalan banyak tempat dekat Singapore dalam satu hari.

Baru-baru ni aku ada ikut day trip ke Singapore, korang hanya perlu bayar RM135 dan duit belanja lebih kurang RM115 pun dah cukup. Kalau korang jenis yang suka shopping boleh lah bawak duit lebih sikit. Tapi aku nasihatkan, tak perlulah nak shopping sangat kalau ke Singapore ni. Korang kena sedar yang matawang depa semua tu dalam dollar tauuu!

Kami bertolak pukul 11 malam hari Jumaat, berkumpul dekat KL Sentral. Then bas pun bergerak menuju ke JB. Lebih kurang jam 4 pagi kami sampai di RnR Gelang Patah untuk bersihkan diri dan solat semua. Sarapan pun disediakan dan pada masa yang sama kami semua diminta untuk mengisi kad putih. Nak masuk Singapore perlu tau kad putih ni,biasalah depa strict sikit pasal ni.

Then lebih kurang jam 7 pagi kami sampai di imegresen Malaysia. Masa tu nampak banyak gila penunggang motosikal beratur nak masuk Singapore beb! Gigih tak gigih demi mencari rezeki di negara orang. Lepas tu kami masuk ke imegresen Singapore pulak, banyaklah bas-bas pekerja yang turunkan penumpang depa kat situ, berlari-lari pekerja semua nak scan passport yelahh takut kena tinggal dengan bas.

Masa kami masuk ke Singapore tu, hujan lebat gila. Destinasi pertama kami adalah ke Merlion Park yang ada patung singa keluar air tu. Haaa kalau masuk Singapore wajiblah bergambar kat sana sebagai bukti yang korang dah jejak kaki kat situ. Walaupun hujan kami still gigih untuk bergambar tak kisahlah basah kuyup pun asalkan dapat bergambar. Gigih gila!

Aku dah, korang bila lagi?
Dah siap bergambar lepas tu kami ke Garden By The Bay pulak. Apa yang ada kat sini? Tempat ni lebih kurang macam Floria Putrajaya tu tapi lagi gempak lah kan. Kami tak masuk ke dalam pun sebab nak jimat masa, kalau korang nak masuk at least 3 jam baru siap pusing-pusing kat dalam sana. Lagipun masa kami sampai sana, bas tak boleh nak parking so kami kena turun sekejap je then bergambar apa yang patut. Hehehe.

Puas dah bergambar, penuh gambar dalam phone.


Tiba masa untuk shopping, kami ke Bugis Street untuk cari ole-ole. Aku memang mindset taknak beli apa sangat, just beli ole-ole untuk family dan ehem ehem tersayang je. hahahaha

Penuhlah jugak bakul tu. Hehehe

Selepas tu kami ke Arab Street untuk makan! Yeayyyyy!!! Kalau ke Singapore wajiblah ke Restoran Zam Zam yang famous dengan murtabak dan nasi beriyani kat situ. 

Kami dah sampai sini! 

Kami order murtabak daging (SGD5),nasi beriyani ayam (SGD6.5) dan air limau ais (SGD1.5). Portion dia banyak so better korang share dengan kawan korang. Dapat jimat duit korang, makan pun kenyang. 

Kenyang gila!

Selepas tu kami jalan-jalan sekitar Arab Street tu, kalau nak beli ole-ole pun ada kat situ. Tapi aku tak larat nak berjalan aku pun pergi berehat sekejap dekat Masjid Sultan sementara menunggu waktu Zohor masuk.

Cantikkan masjid ni?

Bagi yang nak masuk ke USS korang kena bayar harga lain. So mainlah puas-puas dalam USS tu sampai lebam. 

Selepas solat semua kami pun ke Pulau Sentosa menaiki teksi. Sampai dekat sana wajiblah kan bergambar dekat globe USS tu walaupun tak masuk. Hehehe. Lepas tu berjalan ke semua tempat dalam Pulau Sentosa tu. Sakit kaki woii. Kalau tak larat nak jalan, naiklah trem yer. 

I'm here!!!
Kalau hampa nak tahu dekat Pulau Sentosa ni ada lagi seekor singa tapi tak keluar air lah dari mulut dia hehehe..

Kalau keluar air confirm basahlah weh. hahaha

Puas dah berjalan-jalan masa untuk pulang! Seronok jalan-jalan dekat Singapore ni. Kalau korang nak join boleh lah usha facebook Percutian Jimat Saya untuk trip-trip yang jimat dan murah!


Bersama Boss PJS - Mr Pacee!





















Aku akan kembali.

Assalamualaikum semua...

Rasa dah lama sangat tak menulis dalam blog ni. Nasib baik belum berpuaka lagi blog ni, cuma dah bersarang je sikit. Hahahaha.. Harini tiba-tiba rasa macam nak menulis, rasa nak kembali menulis dalam blog ni setelah sekian lama berhenti.

Apa yang buat aku nak menulis semula? Maybe salah satu sebabnya, skop presentation Kemahiran Berfikir kena buat pasal blog yang menarik. Bila tengok kawan-kawan present pasal blog orang, so rasa macam nak touch up semula blog aku ni. Acah acah nak jadi famous blogger kan?? Hahahahaaha!

Tak adalah just rasa nak share cerita je. So nantikan entri seterusnya. Maybe bulan depan? Atau tahun depan... tengoklah kalau sempat nak update. Hahahaha. Sekarang stress sangat sebab dah nak final exam, minggu depan 3 presentation kena hadap. Wahhhh stressnya!!!!!!!!!!!!!!!

Takpelaaa, life students memang macam ni kan. Just enjoy je kan... Got to go! Bye ~~

Cinta.


Cinta...
Apa yang anda faham mengenai cinta?
Dari manakah datangnya rasa cinta?
Lahirnya sebuah cinta adakah datangnya dari hati?
Atau hanya hawa nafsu yang melonjak-lonjak inginkan cinta?

Cinta kepada Allah.
Cinta kepada Rasul.
Cinta kepada manusia.
Cinta kepada ilmu.

Semuanya berkaitan dengan cinta.
Hidup ini perlukan cinta.

Tetapi adakah kita mampu hidup tanpa cinta.
Adakah cinta sangat penting buat kita?

Tetapi ada kalanya kita salah menilai sebuah cinta.
Terlalu mengejar cinta manusia sampai kita lupa cinta kepada pencipta kita.

Kerana cinta anak muda sanggup memudaratkan diri sendiri.
Dan kerana cinta ada yang bermusuhan sesama sendiri.
Bahayanya sebuah cinta yang palsu.
Bahayanya sebuah cinta yang datangnya dari hawa nafsu.

Lihatlah dunia...
Kerana cinta ramainya anak yang tidak berdosa menjadi mangsa.
Mangsa kerana dibuang oleh ibu bapa yang tidak mahu bertanggungjawab.
Allah...
Adakah kita semua sudah sampai ke penghujungnya?

Tetapi...
Cinta bukanlah memudaratkan kita sepenuhnya.
Ada cinta yang boleh membahagiakan kita.
Ada cinta yang mampu memberi ketenangan kepada kita.

Dari manakah cinta seperti itu datang?
Dari hati manusia yang ikhlas mencintai Allah.
Dan apabila kita mencintai Allah nombor satu...
In shaa Allah kita akan temui kebahagian yang sebenar.

Ingatlah bahawa cinta manusia itu tidak kekal selamanya kerana cinta kepada Allah adalah yang kekal selamanya.

Sekian...

Love or Fear

My soul is not contained within the limits of my body
My body is contained within the limitlessness of my soul
I've often said that 
I wish people could realize all their 
dreams and wealth and fame and

so that they could see that it's not where 
you're going to find
your sense of completion.

I can tell you from experience 
the effect you have
on others is the most
valuable currency there is.

Because everything you gain in life
will not and fall apart
and all that will be left of you
is what was in your heart.

We're not be avatars we create
We're not pictures on the film stock

We are the light that shines through
All else is just smoke and mirrors
Distracting but not truly compelling

Our eyes are not viewers
They're also projectors
That are running a second story over the picture
that we see in front of us all
the times fear is writing that script.

Now fear is going to be a player in your life
You get to decide how much
You could spend your whole life imaging ghosts

Worrying about the pathway to the future
but all there will ever be
is what's happening here is the decisions
we make in this moment
which are based in either love or fear.

So many of us choose our path out of fear
disguised as practically

What we really want seems impossibly out of reach
and ridiculous to expect so we never dared
to ask the universe for it.

I'm saying that you can ask the universe
for it life doesn't happen to you

it happens for you
as far as I can tell it's just about
letting the universe know what you want
and working toward it.

While letting go of how it comes to pass
why not take a chance on faith

Not religion but faith
not hope but faith 
I don't believe in hope
hope is beggar
hope walks through the fire
and faith leaps over it.

You are ready
and able to do beautiful things in this world
and after you walk through those doors
today you'll only ever have two choices.

Love or fear
choose love
and don't ever let fear turn you against your playful.

-Unknown-

Selamat Tinggal Asasi.

Assalamualaikum dan selamat malam semua.
Ternyata begitu lama aku tidak menulis dalam blog ini.
Dan hari ini aku rasa rajin pulak nak menulis.

Dan kini...Tamatlah perjuangan aku sebagai seorang pelajar Asasi Sains Pertanian UPM pada 9 Mei 2014.
25 Mei 2013 aku mula menjejakkan kaki ke UPM sebagai seorang pelajar asasi dan kini aku melangkah keluar dan bakal menjejak masuk semula sebagai seorang mahasiswi UPM.
Doakan yang terbaik buat aku.



Sepanjang kehidupan aku sebagai seorang pelajar asasi,aku belajar banyak perkara yang sebelum ini aku langsung tidak tahu mengenainya. Dan aku juga mengenali ramai kawan yang berasal dari seluruh pelusuk negara ini. Tidakkah ayat aku begitu dramatis? Hehehe.

Dan aku bersyukur kerana dikurniakan rakan rakan yang banyak membantu aku. Ditempatkan di kolej 13 dan bilik f301 aku mengenali roommates yang sangat baik dan sentiasa membantu aku. Ada yang berasal dari Melaka,Johor,Pahang,Perak dan KL. Oh Jiha,Fati,Zal,Syiqah dan Ila,mengenali kalian semua membuatkan aku tidak berasa sunyi didalam bilik itu. Terima kasih kerana mewarnai hari hari ku.



Dan dimasukkan ke dalam kuliah 12 membuatkan aku mengenali lebih ramai kawan yang banyak karenahnya. Ada yang serius, ada yang melawak dan ada juga yang selamber je. Setiap hari belajar dalam kelas yang sama, lab yang sama dan ladang yang sama. Hehehe.
Terima kasih kerana melayan karenah aku yang kadang kadangnya menyakitkan hati dan kadang kadangnya ada gunanya juga. hehehe. Aku bahagia berkenalan dengan kalian semua. Thank you so much guys!


Although we are far each other now, but all of you are still in my heart. And I'll never forget our memories together. DOBLAS, I love you!

Last but not least, thank you Mom and Dad because always keep praying for me. Terima kasih kerana mendidik kakak sehingga menjadi insan yang seperti hari ini. If Allah willing, I'll try to be a better person soon!


Aku doakan semoga kawan kawan semua berjaya didunia dan diakhirat. Amin.
Semoga kalian mendapat course yang kalian inginkan.
Semoga kita berjumpa lagi.
Selamat tinggal asasi!


Lots of love,
Maya.