Finally its over.

Hello and Assalamualaikum guys.
How are you? Long time no see haa..
Okay just now I've already finish my exam..Oppsss my final exam for semester 1.
Time passing so fastttt...
After holidays for a week, I need to continue for semester 2..
More and more challenges that await me..
Hoho XOXO...
 
 so I have to prepare myself mentally and physically with the strength to face the next semester.
Hahaha..tomorrow I'm coming home with my Kura-kura..hehehe..
Wish me luck okay guyss..~~

Byeeeeeeeeeeeeeeeeee ~~~~~

 

Bilik kedua ku.

inilah hasilnya selepas dikemas.better lah dari sebelum kemas.hahaha
Assalamualaikum dan Hai semua.
Tension study Fizik woo..
So siang tadi lepas habis exam maths balik je bilik elektrik tak ada..!!!
Dan nak study takde mood sebab apa sebab panas tapi ni baru panas dunia kan.takpe sabar.
dan dengan rajinnya aku telah mengemas tempat tidur aku dan kawasan sekitarnya.
*dah macam masuk waktu azan pulak kan?
hihihi

apa pun aku seronok sebab partisyen aku dah kemas dan bersih.
selesa,ceria,cemerlang.
amboii slogan K13 tu.
hahahaha.
orang lain semua dah tidur dan tinggallah aku seorang diri.
hahaha...
nak tidur tapi mata tak mengantuk dan sekarang aku mahu study English sebab aku tak nak dapat low marks lagi dah.cukup lah sekali dan aku akan  usaha untuk tingkatnya.
doakan aku k.
next week exam english,fizik dan kimia.
wish me luck ye especially for physics. *_*

okaylah bye.Selamat malam.

New life in UPM.



Hai dan Assalamualaikum semua. Sihat tak? Lama kan aku tak update kat blog ni kan?
Dah bersawang rasanya. Harap lah tak berhantu lagi. Muahaha.
Okay dah sebulan aku tinggal dalam UPM ni. Nak specific lagi ke? Aku stay kat kolej 13 lahhhh!!! Kolej yang terbaik dan daebak ni.Muahahaha.
Sesungguhnya masuk ASPER sangat tak rugi. Nak nak subjek pertanian sangat mereleasekan tension.
*bm dah campur bi.hahaha...
Siapa kata pertanian ni rugi?Korang yang rugi sebab tak mohon sini.Hahaha..
Sekarang tengah test 1 dan aku cuba sedaya upaya untuk dapatkan yang terbaik. Doakan aku ye. Amin.
Serius kehidupan kat sini agak bebas dan tak mcm asrama dah. Yeay aku bebas.!!! hahaha.
Setiap hari ada kelas dan sangat memenatkan. Belajar dah la laju dan kena pandai catch up kan. Muahaha.
Rasa sedih jugak sebab berpisah dgn kawan-kawan sekolah tapi kat sini lagi ramai kawan yang datang dari banyak negeri. Kelas aku memang best lah. Muahaha. Ada Abah dan juga Mama.
Rasanya dah takde apa nak tulis. Malas lah nak tulis. Esok nak keluar dgn family. beli barang utk war games next week. Adoiiii...
gtg. Assalamualaikum :))

 

Nama-nama yang sering di ganggu Jin .

Nama manusia yang sering diganggu oleh Jin berdasarkan kajian Ustaz Sharhan Shafie.
Berdasarkan kajian beliau, 60 hingga 70 peratus anak-anak yang pergi berubat dengan beliau bernama seperti 
Contohnya;
1. Balqis – ketua jin
2. Qistina/Kistina – penghulu jin
3. Najwa – bisikan
4. Zaqwan/Zaquan – anak jin
5. Badrisha/Badlisha/Herisha 
selalunya mempunyai banyak masalah, seperti sering sakit, berpenyakit ‘berat’ dan kronik, degil, kerap menangis, memberontak, hiperaktif dan sebagainya.
Nasihat beliau sesiapa yang telah terlanjur menamakan anak dengan nama yang buruk, tidak elok atau ‘kurang manis’, tidak perlulah mengubah nama tersebut di pejabat pendaftaran, cukuplah hanya menukar nama panggilan kepada nama pangkat dalam keluarga seperti along, angah atau nama keduanya. Jika nama anak itu ‘Nurul Balqis’, biasakanlah memanggil ‘Nurul’ sahaja.
Terpulang kepada mereka ingin mempercayai atau tidak kerana ini hanya satu pengalaman dan nasihat beliau nasihat sahaja.
Segala yang berlaku semuanya dengan keizinan Allah.
والله أعلم بالصواب
Wallahu A’lam bishowab


Ketaatan Isteri kepada Suaminya .


WAHAI PARA ISTERI, MENTAATI SUAMI ADALAH KUNCI SYURGA
Syariat Islam telah mengatur hak suami terhadap isteri dengan mentaatinya. Isteri harus mentaati suami dalam segala hal yang tidak berbau maksiat, berusaha memenuhi segala keperluannya sehingga membuat suami redha kepadanya.
Rasulullah Shallallahu Alaihi wa Sallam dalam sebuah hadits pernah bersabda, "Jika seorang isteri melakukan shalat lima waktu, puasa di bulan ramadhan, memelihara kemaluannya dan mentaati suaminya, nescaya dia akan memasuki Syurga Tuhannya." (HR. Ahmad).
Dalam hadits lain juga ada disebutkan, "Jika Aku(Allah) boleh menyuruh seseorang untuk sujud kepada orang lain, tentu Aku(Allah) akan menyuruh seorang isteri untuk sujud kepada suaminya." (HR. Ahmad, At-Tirmidzi dan Ibnu Majah).
Oleh karena itu, seorang isteri harus menuruti perintah suaminya. 
1) Jika suami memanggilnya, maka dia harus menjawab panggilannya. 
2) Jika suami melarang sesuatu maka dia harus menjauhinya. 
3) Jika suami menasihatinya maka dia harus menerima dengan lapang dada. 
4) Jika suami melarang tamu yang datang, baik kerabat dekat maupun jauh, baik dari kalangan mahram ataupun tidak, untuk masuk rumah selama dia bepergian, maka isteri wajib mematuhinya.
Rasulullah Shallallahu Alaihi wa Sallam bersabda, "Ketahuilah bahwa kalian mempunyai hak atas isteri kalian dan isteri kalian juga mempunyai hak atas kalian. Adapun hak kalian atas isteri kalian adalah tidak mengizinkan orang yang kalian benci untuk memasuki rumah kalian." (HR. At-Tirmidzi)