How to score Addmaths.

Assalamualaikum dan Hai semua.
Hurm,maya buat entri ini ada sebabnya tau.Ada yang request suruh maya share tips macam mana nak score Addmaths.Hehehe..Addmaths is my favourite subject 
Dan ada juga yang tanya maya pernah tak failed Addmaths,dan Alhamdulillah selama 2 tahun belajar subjek ini tak pernah lah failed.Syukur kepada Allah. (bukan nak bangga atau riak ye)

Sebenarnya bagi maya addmaths ni kira subjek yang senanglah berbanding kimia,fizik dan biologi.Sebab apa maya cakap macam tu sebab addmaths ni kira-kira je.
Apa yang penting kena ingat formula dan tahu jalan kerjanya.Dan sebenarnya formula tak perlu hafal banyak sebab kalau dalam question paper kan dah ada.Hehehe.

For me,jangan anggap yang addmaths ni susah.Set on your mind that Addmaths is easy!
InsyaAllah korang boleh buat.Kawan-kawan maya dulu pun ramai jugak yang failed tetapi apabila dorang berusaha dengan bersungguh-sungguh dorang lulus jugak akhirnya.
Orang kata jadikan sebuah kegagalan itu sebagai semangat dan dorongan.Ingat ni!

Perkara yang anda perlu lakukan untuk score Addmaths.
  • Ingat formula
  • Fokus semasa guru mengajar
  • Fahamkan jalan kerja sesuatu soalan itu
  • Selalu buat latihan
  • Buat simple formula dalam sticky note
  • Jadikan Addmaths sebuah subjek favourite
  • Ingat SPM dan ingat masa depan

ini apa yang maya boleh share dengan korang.kalau ada sesuatu kekurangan harap dimaafkan ye.
got to go.bye!

"I'm not a good role.Seriously.Just keep on your style.InsyaAllah you get what you want."
Doakan maya dapat 9A+ SPM 2012.



Sejarah:Bab 1:Kemunculan Tamadun Awal Manusia.

Assalamualaikum dan hai semua.I'm back with a new tips for SPM students.Hehe..
Apa yang nak disharekan pada post kali ini ialah nota Sejarah Bab 1.
Dan kak maya hanya bagi nota tentang satu tamadun saja iaitu Tamadun Hwang Ho.
Mungkin boleh membantu kot??Harap-harap lah eh.InsyaAllah.

Sumbangan Tamadun Hwang Ho kepada dunia.

Politik

- Sistem pemerintahan monarki (beraja) diteruskan sehingga ke zaman pemerintahan Dinasti Ching.
- Konsep anak syurga dan mandat syurga dikaitkan dengan raja (maharaja)
Ekonomi

- Pembinaan sistem pengairan
- Teknologi pembajakan
- Mencipta cangkul dan sabit
- Membuat batas tanaman
- Membuat alat pertanian daripada besi menggantikan alat kayu
- Barangan tembaga seperti bekas minuman,senjata dan tembikar
- Senjata dihasilkan daripada gangsa

Sistem kalendar

- 30 hari sebulan
- Untuk menentukan musim

Sistem tulisan

- Tulisan ideogram
- Berkembang ke Korea dan Jepun

Konsep Yin dan Yang

- Yin ialah kuasa pasif
- Yang adalah kuasa aktif
- Percaya alam semesta dan kejadiannya terdiri daripada unsur Yin dan Yang yang saling melengkapi.

Pemujaan roh nenek moyang

THE ART OF WAR (karya oleh Sun Tzu)


so macam mana? membantu ke tidok? kalau membantu sila-silalah komen okay.
dan ada lagi satu yang kak maya nak share dengan adik-adik semua.
formula nak ingat sistem tulisan dalam setiap tamadun.

Semua (Sumeria=Mesopotamia)  Mari (Mesir)  Ikut (Indus)  Hanita  (Hwang Ho)  
Cikgu(Cuneiform) Hanita (Hieroglif)  Puteri (Piktograf)  Islam (Ideogram)
just padankan ikut warna eh.dan cara bacanya macam ni:Semua Mari Ikut Hanita,Cikgu Hanita Puteri Islam.
formula ni kak maya creditkan kepada Cikgu Hanita iaitu guru sejarah di sekolah akak dan guru yang paling famous dalam daerah Raub,Bentong dan Kuala Lipis.hehe..Sama-sama kita doakan Beliau dapat gelaran Guru Cemerlang Sejarah.Amin.

*credit me if you want to copy this notes.

okaylah sampai itu saja nota kali ini.Bye!

Doakan Maya dapat 9A+ SPM 2012.Amin.♥





Electrolysis (Chapter 6 Form 4)

Assalamualaikum dan hai semua.
Sekarang ni Kak Maya (akaklah sangat)  tersangatlah free nak post sedikit nota buat adik-ii yang bakal menghadapi SPM tahun ni.Semoga nota ini sedikit sebanyak membantu adik-ii semua oke.

Tajuk yang Kak Maya nak share ni adalah Chapter 6 Form 4 iaitu Electrolysis.Ramai kawan-ii Akak Maya dulu sangatlah tak suka tajuk ni termasuklah Kak Maya sendiri.Tu sebab time form 4 dulu main-ii je belajar dan orang kata honeymoon year lah katakan...Tapi masuk je form 5 dah mula memahami segala yang ada dalam tajuk ni.Alhamdulillah berjaya juga memahami tajuk ni walaupun kadang-ii ada juga tersangkut.

Okaylah,membebel banyak pulak kan?Jom kita mulakan.
Bismillahirahmanirahim...

Anggap:

- Electrolyte:Copper (II) sulphate
 - Electrode:Carbon











Diagram of Electrolysis of Copper (II) sulphate.

Meaning of ELECTROLYTE.




- Electrolyte is chemical compound which conducts electric current in molten state or aqueous solution which undergoes chemical change.
 Ions present in the Copper (II) Sulphate.

- Copper (II) ions , Sulphate ions.
- Hydrogen ion,Hydroxide ion.



Half equation and observation.
- At anode:Colourless gas produced./ 4OH- --->2H2O +O+4e
- At cathode:Brown solid formed. / Cu2+ + 2e ---> Cu

*Maaflah kalau ada silap tulis atau formula tu payah nak faham.Adik-ii kan pandai so mesti tahu kan formula kat atas tu.Semoga berjaya.Dan tinggalkan komen kalau dah ambil nota ni.

# credit me if you want to copy this notes.
tataa~



Production of Sulphuric Acid.(Chapter 9 Form 4)

Assalamualaikum dan Hai semua 
Hari ni kak Maya nak share sedikit nota Kimia buat adik-adik  yang bakal menghadapi SPM pada tahun ni. Buat  betul-ii tau supaya nanti dapat banyak A+  
Mungkin nota yang kak Maya nak share dengan adik-ii semua ni agak ringkas tapi okaylah boleh membantu.

Production of Sulphuric Acid 
- Sulphur is burnt in air to produce sulphur dioxide.
- Sulphur dioxide is oxidised to sulphur trioxide in excess oxygen.
- Sulphur trioxide is dissolved in concentrated sulphuric acid to form oleum.
- The oleum is dilluted with water to produce concentrated sulphuric acid. 

Condition of production of sulphuric acid
- Temperature:450-550 'C
- Pressure:1-2 atm
- Catalyst:Vanadium (V) oxide

Macam mana?membantu atau tidak?kalau dah ambil nota ni apa kata tinggalkan sedikit komen okay. btw semoga berjaya ye. 

#credit me if you want to copy this notes. 








Jodoh di tangan Allah S.W.T



Wedding TOMOK ~ I like this photo.

Assalamualaikum guys! sekarang aku tersangatlah boring nya..tadi belajar English kejap,lepas tu rehat lah skang ni..hehehe...

okay berbalik kepada tajuk post aku ni,kenapa aku buat tajuk tu?
hurm,Jodoh di tangan Allah.
Am I right???

sekarang aku tengok gadis-gadis kat luar sana tu sibuk sangat mencari CINTA, penting sangat ke???
okay memang penting tapi buat masa sekarang ni aku rasa tak penting sangat kot..
kita still belajar kan??
so just focuses on your study dear :)

sebenarnya kan,pada pendapat aku lah,jodoh semua dah ditentukan oleh Allah S.W.T.
kita memang perlu mencari tapi kadang-kadang kena lah tengok masa yg sesuai.
kalau Allah dah takdirkan kita bertemu jodoh sekarang, just say Alhamdulillah..
tapi kalau belum lagi,janganlah sibuk-sibuk nak cari...Astagfirullah...

seronok kalau dah jumpa jodoh kita yg telah ditakdirkan untuk kita kan?
sangat sangat seronok...

sebenarnya aku banyak lagi nak tulis tapi bila tengah tulis ni lupa apa benda nak tulis..menyampah betul lah ... sokmo jadi mcm tu...argh!!!!

nanti kalau aku ada nak tulis apa-apa aku tulis lah lagi eh...
got to go...nak sambung belajar balik..
bye!!!