Mutiaraku ...

Mutiara? Apa pulak ni kan...
Mungkin ada yang dah tahu apa sebenarnya mutiara yang aku katakan ni..
tadaaaa...inilah mutiara aku..


kura kura ni lah mutiara yang aku katakan..
kenapa aku labelkan dia sebagai mutiara?
sebab nama dia Lu'lu...dan dalam Al-Quran kalau aku tak silap Lu'lu ni bermaksud Mutiara.
haaa comelkan nama kura kura ni.. comel ke tidok?
hihihihi...

dan ramai yang tanya kenapa Lu'lu??? penuh tanda tanya kat kepala dorang bila tanya aku soalan ni.
dan aku steady je jawab..saja..suka hati lah kan aku nak letak nama apa pada dia..
tapi bila aku jawab mcm tu mulalah ada yang salah faham...haishhhhh susah susah orang mcm tu kan..
dan ada yang persoalankan aku letak nama ni sebab seseorang ke?
hmmm sama sekali tidak..aku rasa mcm jawab soalan wartawan melodi dah..hahahaha...

biarlah aku cerita sikit sejarah mcm mana aku boleh ada bersama Lu'lu ni..


sebenarnya macam ni..
before aku ada Lu'lu ni aku ada 3 ekor kura kura..tapi seekor demi seekor pergi meninggalkan aku..
cehwahhh ayat sedih kan..tapi mmg sedih pun..Nico,Minah dan Peah..semua nya mati sebab sakit..
mungkin aku tak pandai jaga dorang lagi kot...yelaaa first time dapat Peah tu dia tak suka aku bagi makan dia..lama lama okay lah...semakin besar...tapi beberapa hari before Muet speaking test,dia mati..masa dia sakit tu aku menangis lah jugak...yelaa kesian tengok dia...takpelaa dah takdir dia pergi..nak buat mcm mana kan...Nico pun sakit jugak dan telah dilepaskan di tasik bukit ekspo..tak tahu lah mcm mana keadaan dia sekarang..entah hidup entah tidak...Minah pulak mati secara tiba tiba..aku pun tak pasti kenapa dia boleh mati...redha...

lepas Peah mati aku rasa sunyi lah sikit sebab selalu balik kelas mesti akan bagi dia makan..
tapi tengok bekas kosong,hati aku pun kekadang rasa kosong..
walawehhhh ayat apa ni...hahahahaha...

 dan kebetulan masa tu dekat upm ada ekspo pertanian dan adalah jual ikan,kura kura dan mcm2 lah..
aku ingat nak beli lah kura kura baru..tapi mak aku cakap tak payah lah...nanti mati lagi nayaaa je kura kura tu..so aku pun dengar cakap mak..tak beli..
dan tak sangka,rezeki aku kot..my friend hadiahkan aku seekor kura kura baru..
thanks kawan :))

mula aku kekok jugak nak jaga kura kura baru ni..yelaa takut takut dia tak nak makan ke kan..
so lama lama akhirnya dia makan lah jugak tu yang sampai gemuk mcm sekarang ni..hehehehe..
dan mcm mana pulak dapat nama Lu'lu tu?

mcm ni cerita dia..roommate aku lah si Jiah tu..mula panggil dia Alut..sebab dia ada anak buah yg nama Alut dan dia kata comel sangat..kura kura ni pun comel..so dia tak abis abis panggil Alut Alut Alut...dan bila aku check jantina si kura kura ni rupanya dia betina lah...alaaaa Alut tu dah comel namanya...tapiii...last last terfikir dalam otak aku secara tetiba nak panggil dia Lu'lu..sebab mcm comel je..lagipun aku teringat cerita yg Yana Samsudin berlakon dgn Farid Kamil dulu tu...cinta Lu'lu..apa tah yg penting dia ada nama Lu'lu..hahaha


so kepada sesiapa yang salah faham tentang nama kura kura aku ni..sila perbetulkan kefahaman anda kayyy...
takde lah,ada yang fikir aku letak nama ni sebab seseorang..
aku ada kawan nama dia Luqman,kira baik lah dengan dia ni..kira dah mcm adik beradik la...hahaha..
dan ada lah orang yg fikir aku bagi nama Lu'lu sebab si budak Luqman ni.. aiyooo...*tepuk dahi...
100% tidak okay...no no no...harap maklum...:))

apa yang paling penting aku sangat sayangkan kura kura ni..hari tu kawan aku bergurau dgn aku..
aku bagi dorang bawak Lu'lu jejalan kat bukit ekspo..lepas tu,dorang tipu yang dorang tertinggal Lu'lu kat bukit ekspo..Ya Allah time tu jantung aku rasa nak stop je..terduduk aku bila fikirkan si Lu'lu ni..
yelaa cuba bayangkan dia sorang sorang kat bukit ekspo yang gelap tuh..haiyooo...
rupa rupa aku telah ditipu..kuajoooooooo....
takpelaaa at least Lu'lu okay okay je..heeee...

haritu makanan Lu'lu dah habis..dan aku beli yang baru dan lain sikit jenis dia dari yg before tu..dia tak nak makan...aiyoo nak yang lama jugak...mula dia tak nak makan tu aku ingat kan dia sakit..last last Dr Syiqah ehehehe...dapat jalan penyelesaian nya..rupanya dia nak makanan lama..tak lena aku tidur malam tu sebab fikirkan si Lu'lu ni...
esoknya aku pun pergi lah Mines dgn Mama Syadia untuk beli makanan Lu'lu ni..lepas habis kelas terus pi Mines semata mata untuk Lu'lu..sayang betul kan pada Lu'lu..hahahaha...

wahai sayangku Lu'lu,membesar dengan baik okay..besar nanti jadi kura kura yang baik tau..
bila Lu'lu dah besar nanti,kita carikan Lu'lu teman hidup yer..so jangan risau...sekarang ni teman kita je tau..hohohoho...



okaylah...sekian cerita tentang Lu'lu..nak pi cuci cengkerang dia..hehehe
bye ~~~

No comments: