Electrolysis (Chapter 6 Form 4)

Assalamualaikum dan hai semua.
Sekarang ni Kak Maya (akaklah sangat)  tersangatlah free nak post sedikit nota buat adik-ii yang bakal menghadapi SPM tahun ni.Semoga nota ini sedikit sebanyak membantu adik-ii semua oke.

Tajuk yang Kak Maya nak share ni adalah Chapter 6 Form 4 iaitu Electrolysis.Ramai kawan-ii Akak Maya dulu sangatlah tak suka tajuk ni termasuklah Kak Maya sendiri.Tu sebab time form 4 dulu main-ii je belajar dan orang kata honeymoon year lah katakan...Tapi masuk je form 5 dah mula memahami segala yang ada dalam tajuk ni.Alhamdulillah berjaya juga memahami tajuk ni walaupun kadang-ii ada juga tersangkut.

Okaylah,membebel banyak pulak kan?Jom kita mulakan.
Bismillahirahmanirahim...

Anggap:

- Electrolyte:Copper (II) sulphate
 - Electrode:Carbon











Diagram of Electrolysis of Copper (II) sulphate.

Meaning of ELECTROLYTE.




- Electrolyte is chemical compound which conducts electric current in molten state or aqueous solution which undergoes chemical change.
 Ions present in the Copper (II) Sulphate.

- Copper (II) ions , Sulphate ions.
- Hydrogen ion,Hydroxide ion.



Half equation and observation.
- At anode:Colourless gas produced./ 4OH- --->2H2O +O+4e
- At cathode:Brown solid formed. / Cu2+ + 2e ---> Cu

*Maaflah kalau ada silap tulis atau formula tu payah nak faham.Adik-ii kan pandai so mesti tahu kan formula kat atas tu.Semoga berjaya.Dan tinggalkan komen kalau dah ambil nota ni.

# credit me if you want to copy this notes.
tataa~



1 comment:

Fikri said...

Pliz remember this electrolysis bcoz I find this electrolysis things waktu buat master. Haha :D