Tahukah anda? : Mengapakah doktor bedah memakai pakaian berwarna hijau semasa pembedahan?


Assalamualaikum semua dan selamat malam.
sebelum tidur ni nak buat satu entri ttg kenapa doktor bedah pakai baju warna hijau.??
korang tahu ke?
kalau tahu baguslah,aku tak tahu dan sekarang aku dah tahu.
hehehe...hasil daripada membaca...
Alhamdulillah ~ versi Nasir Bilal Khan...huhuhu...

okay macam ni citer die...


Semula memang yang digunakan adalah warna putih yang melambangkan kebersihan. Namun, seorang doktor berpengaruh menggantinya dengan warna hijau kerana menurut dia warna hijau lebih nyaman di mata.
  
Walaupun sukar disahkan mengapa warna hijau jadi popular kerana alasan ini, hijau memang sesuai bagi doktor untuk melihat lebih baik di ruang pembedahan, kerana hijau adalah lawan dari warna merah dalam roda warna.

Menurut seorang ahli psikologi, melihat pada warna hijau dapat menyegarkan mata ahli bedah dalam melihat benda-benda berwarna merah, termasuk organ-organ tubuh yang berlumuran darah ketika pembedahan. Melihat warna merah terus menerus menyebabkan isyarat warna merah di otak memudar sensifitasnya terhadap variasi warna merah.

Alasan lain adalah, terus-menerus menumpukan pada warna merah akan menyebabkan ilusi nofa berwarna hijau pada latar warna berwarna terang atau putih. Ini akan menggangu penglihatan doktor. Jika warna baju ahli bedah berwarna hijau, ilusi ini akan memudar dan tidak akan mengganggu penglihatan doktor.

so dah tahu kenapa kan?
hehe..enjoy your reading ..
bye!




No comments: